شبرای تولید سرکه سیب، معمولاً در هر خانه ای وجود دارد، ترتیب مراحل کار بسیار مهم است: در مرحله اول آب سیب مرغوب تهیه کنید و سپس از آن سرکه بسازید. در صورت امکان از سیب وحشی و یا سیب های پرورشی اصلاح شده استفاده کنید.
شکل ظاهری سیب اهمیت چندانی ندارد بلکه بیشتر تازگی و همچنین عدم آلودگی به سموم دفع آفات مهم است. شربت سیب یا آب سیب آماده که در فروشگاه ها به فروش می رسد، به علت موادی که هنگام کنسرو کردن به آن افزوده می شود، برای تخمیر مناسب نیستند.
طرز تهیه:
تهیه سرکه سیب دارای مراحل زیر است:
مرحله اول:
ـ حدود پنج کیلوگرم سیب را بشویید. سیب ها را به چهار قسمت تقسیم کنید و آبگیری کنید.
ـ آب سیب را همراه تفاله های آن در ظرف بزرگی از جنس شیشه یا سفال لعابدار بریزید. با کمی آب آن را رقیق کنید و مقدار کمی (به اندازه یک سر چاقو) مخمر و یک تکه نان سیاه (نان جو) به آن بیفزایید تا روند تخمیر الکلی سریع تر صورت گیرد.
ـ روی در ظرف یک بادکنک بکشید تا کاملا و بدون هرگونه منفذی بسته شود. وقتی قند میوه تبدیل به الکل شود گاز دی اکسید کربن تولید می شود و رفته رفته بادکنک باد می کند. کفی که روی آن دیده می شود به علت وجود مخمر است.
ـ ظرف را چهار هفته به همان حال بگذارید تا قند میوه تخمیر شود. پس از طی این مدت، محصول مرحله اول آماده است.
اگر هوا خیلی گرم باشد این روند بین یک تا دو هفته طول می کشد. البته گرمای بسیار شدید آب سیب را فاسد و خراب می کند. در دمای بیش از 60 درجه سانتی گراد سلول های مخمر از بین می روند واین امر مانع از تخمیر می شود.
در سرمای شدید نیز تخمیر صورت نمی گیرد.
مرحله دوم:
ـ محصول مرحله اول را داخل ظرف پهن و مسطحی بریزید که تا حد امکان سطح آن زیاد باشد. سه چهارم از ظرف باید پر شود.
ـ اگر سرکه سیب یا کپک سرکه ساز (باکتری سرکه ساز) درد سترس دارید کمی از آن را داخل مایع به دست آمده بریزید. این کار باعث تسریع عمل تخمیر می شود. برخی از تولیدکنندگان سرکه استارتر یا باکتری سرکه ساز را در بطری های صدمیلی لیتری، برای تولید سرکه در خانه می فروشند.
ـ ظرف را با پارچه کتانی درشت بافت یا پشه بند بپوشانید. باکتری های سرکه ساز برای عملکرد خود به اکسیژن نیاز دارند.
ـ دمای مناسب برای تولید سرکه بین 28 ـ 26 درجه سانتیگراد است. در دمای بالاتر از 35 درجه سانتیگراد باکتری سرکه ساز از بین می رود. در دمای بسیار پایین نیز باکتری ها عمل نمی کنند. زمانی که باکتری ها الکل را به سرکه تبدیل می کنند بویی شبیه به بوی چسب به مشام می رسد. به محض رسیدن سرکه این بو از بین می رود.
ـ رسیدن کامل سرکه بین (3 ـ 2) ماه طول می کشد. قبل از اینکه سرکه را داخل بطری بریزید باید آن را با پارچه کتانی جوشانده شده و یا در صورت لزوم با فیلتر مخصوص قهوه صاف کنید، تا قطعات بزرگ و معلق داخل آن مثل تکه های سیب، بقایای مخمر و چربی از آن جدا شوند.
سرکه را در بطری های نیم لیتری بریزید و در آن ها را با چوب پنبه ببندید.